Triton wint de Varsity!

Geplaatst op 26 mei 2019

Na 52 jaar wint de U.S.R. “Triton” op zondag 7 april 2019 wederom het Hoofdnummer, de Race der Oude Vieren, tijdens de 136ste Varsity. Voor Triton lagen aan de start bondsroeiers Kaj Hendriks, Jacob van de Kerkhof, Jakub Grabmüller en Harold Langen. De boot werd gestuurd door stuurvrouwe Fiep Warmerdam. Een kroon op de roeicarrière van de roeiers en stuurvrouw die sinds oktober 2018 hun pijlen richtten op winst tijdens de Varsity. Dit is de 16e keer dat Triton deze mooie wedstrijd wint.

Na een bijzonder spannende race komt Triton als eerste over de lijn. Vanuit de start kwam de Oude Vier geleidelijk opzetten en wisten zij gedurende de race het veld achter zich te houden. Gaandeweg de wedstrijd kwam de A.A.S.R. Skøll meermaals gevaarlijk opzetten. Net zo vaak wisten de Utrechtse roeiers hun tussensprint te pareren. Slagman Kaj Hendriks gooide in de eindsprint het tempo nog een keer omhoog en vergrootte de afstand met het veld. In een tijd van 10:06,7 werd het Hoofdnummer uiteindelijk gewonnen. Wat volgde was de traditionele duik in het Amsterdam-Rijnkanaal om de Oude Vier te feliciteren. Het moment waar menig Utrechtse student en roeier al jaren zo gretig naar uitkeek.

Onder torenhoge druk wist de Oude Vier het hoofd koel te houden na tweeënvijftig eerdere pogingen om het Varsity goud weer naar de Domstad te brengen. De laatste twee jaar moest Triton de A.S.R. “Nereus” voor zich dulden na een zinderende race. Hoewel er dit jaar minder werd getraind door verplichting bij de roeibond, waren de verwachtingen wederom hoog. Na een uitgebreide selectie is de talentvolle Bas Thijssen gewisseld voor de Tsjechische bondsroeier Jakub Grabmüller. Ook de ‘Prof. Dr. Gerard ‘t Hooft’, de boot waarin de afgelopen jaren werd geroeid, werd vervangen door de gloednieuwe ‘Prof. Dr. Nicolaas Bloembergen’, beiden vernoemd naar Tritons nobelprijswinnaars. Markant is het feit dat Erik Hartsuiker, een van Tritons laatste winnaars, deze overwinning niet meer mocht meemaken na zijn overlijden begin dit jaar.

Naast de Oude Vier kwam dit jaar ook een Dames Vier in actie. In de vier zonder wisten Eva Simkens, Roos Peeters, Florentine Timmenga en Eline van Marle na een spannende strijd met Njord de A-finale te behalen. Helaas konden zij wegens ziekte van de slagvrouwe Eva Simkens niet meer deelnemen aan de finale.

Op de Varsity is niet alleen een gouden blik behaald, maar Fieke Verhaaf en Inez den Hond wisten ook een zilveren blik voor Triton in de wacht te slepen. Zij wisten het LDG2x-veld te winnen met een kleine 15 seconden verschil op de nummer twee, ook een dubbel twee van Triton.